Parempaa opiskelija­elämää

Opinnot sujuvat paremmin, kun asuu edullisesti kaupungin keskustassa, uudessa asunnossa ja saunallisessa yksiössä. Satakunnassa se on mahdollista.

Teksti Timo Riihentupa, videot Tomi Glad

Uusi ja moderni asunto omalla saunalla.

Yksiön koko 36 neliötä.

Sijainti keskustan tuntumassa.

Omaan opinahjoon matkaa muutama kilometri.

- Muutin ensimmäistä kertaa omilleni, kun lähdin opiskelemaan. Asunto oli yksi asia, mistä en halunnut tinkiä. Minulle oli hirveän tärkeää, että oma koti on paikka, jossa viihtyy. Sellaisen asunnon löysinkin, sanoo 20-vuotias Henna Nordman.

Monilla paikkakunnilla tuollaisesta unelmien opiskelija-asunnosta joutuisi pulittamaan niin korkeaa vuokraa, että vain harvalla opiskelijalla olisi siihen varaa.

Porissa ja Satakunnassa on toisin.

Nordmanin opiskelija-asunnon kuukausivuokra on noin 440 euroa.

- Kiinnostava ala, asuntojen edullinen vuokrataso, lyhyet välimatkat, kiva kaupunki ja tiiviiksi muodostunut kaveriporukka… On hyvin monta syytä siihen, miksi olen viihtynyt Porissa niin hyvin.

Satakunnan ammattikorkeakoulussa opiskelevan Henna Nordmanin asunto sijaitsee keskustan tuntumassa.

Satakunta on opiskelijamaakunta.

Maakunnassa on yhteensä neljä korkeakoulua, joissa opiskelee noin 10 000 korkeakouluopiskelijaa. Satakunnan ammattikorkeakoulussa, Porin yliopistokeskuksessa, Diakonia-ammattikorkeakoulun Porin-yksikössä ja Turun yliopiston Rauman-kampuksella aloittaa opintonsa vuosittain noin 1500 uutta opiskelijaa.

Satakunnan ammattikorkeakoulu on maakunnan suurin korkeakoulu reilulla 6000 opiskelijallaan. Teollisuuskorkeakouluksi profiloituneen SAMKin koulutuspaikkakuntia on Satakunnassa Porissa, Raumalla, Huittisissa ja Kankaanpäässä. SAMK on palkittu opetuksen laadusta: SAMK on vuosien 2010–2020 palautekyselyjen (AVOP) keskiarvolla mitattuna Suomen laadukkainta opetusta antanut ammattikorkeakoulu.

- Tiesin, että haluan opiskella taloushallintoa. Ykkösvaihtoehtoni olivat kauppakorkeakoulut Tampereella ja Turussa, mutta en päässyt kumpaankaan. SAMKista paikka avautui, joten päätin lähteä Poriin, vaikka yliopisto-opinnoista ei olekaan kyse, sanoo SAMKissa taloushallinnon tradenomiksi opiskeleva Nordman.

Porin yliopistokeskus on noin 1400 opiskelijan ja kahden yliopiston, Tampereen yliopiston ja Turun yliopiston, muodostama tiedeyhteisö. Yliopistokeskuksen ristiinopiskelun ansiosta opiskelijat voivat yhdistää tutkintoonsa molempien Porissa toimivien yliopistojen opintotarjonnan.

- Pori ei ollut ykkösvaihtoehtoni, mutta satuin pääsemään tänne. Ajattelin aluksi, että käydään kokeilemassa ja testaamassa yliopisto-opiskelua, miltä se tuntuisi. Se on tuntunut tosi omalta jutulta, sanoo Turun yliopiston Porin-yksikössä pääaineenaan johtamista ja organisointia opiskeleva Viivi Puustinen.

Raumalla toimii Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekuntaan kuuluvan opettajankoulutuslaitoksen Rauman-kampus, missä opiskelee noin tuhat opiskelijaa.

- Minulle oli täysin selvää, että haluan opiskella Raumalla. Olin ja olen yhä todella tyytyväinen, että pääsin heti ensiyrittämällä tänne. Opiskelu on ollut juuri sellaista kuin toivoinkin, kertoo luokanopettajaopiskelija Annika Lind.

Suomen suurin sosiaalialan ammattikorkeakoulutuksen järjestäjä Diak tarjoaa Porin-kampuksellaan sosiaali-, terveys- ja kirkon alan tutkintoja monimuotokoulutuksena.

- Oli tullut tehtyä kaikenlaisia töitä kuljetusajalla ja muissa hommissa, kun alkoi tulla tunne, ettei se ole ihan oma juttu. Heräsi kiinnostus ihmisten auttamisesta, ja Diak tuntui siinä kohtaa hyvältä vaihtoehdolta. Hain ja lopulta pääsinkin sisälle, muistelee sosionomi-diakoniopiskelija Joona Rostedt.

Satakunnassa riittääkin korkeakouluopiskeluissa valinnanvaraa: voit opiskella muun muassa kauppatieteitä, digitaalista kulttuuria, sähkö- ja automaatiotekniikkaa, kuvataidetta ja vaikka kirkon alan tutkintoja.

Maakunnan neljä korkeakouluja tarjoavat laajasti erilaisia tutkintoja eri aloilta. Yhteistä jokaiselle korkeakoululle on opetuksen korkea laatu ja viihtyisä opiskelumiljöö.

- Yliopistokeskus on suosikkipaikkojani Porissa, sillä kampus on tosi kiva ja ”fresh”. Yliopisto-opiskelu on myös yllättänyt positiivisesti: Ajattelin, että yliopisto-opiskelu tarkoittaa sitä, että olemme jättikokoisissa saleissa, joissa opettaja puhuu salin edessä ja taakse ei kuulu mitään. Yliopisto-opiskelu onkin ollut sitä, että pienissä luokkahuoneissa on ollut sopiva määrä ihmisiä ja “ope” on lähellä kertomassa asioita, Puustinen sanoo.

- Raumalla koko kampus löytyy saman mäen päältä. Tosi kiva pikku kampus, jossa yhteisöllisyys oikein huokuu. Siellä on viihtynyt todella hyvin, Lind kehuu.

Luentosalit ja opiskelu ovat kuitenkin vain yksi pieni osa opiskelijaelämää.

Paljon tärkeämpää on usein muu elämä opintojen ympärillä.

Pori ja Satakunta eivät olleet Turun yliopiston Porin-yksikössä opiskelevalle Viivi Puustiselle ensimmäisiä valintoja, kun hän aikanaan yhteishaussa haki opiskelupaikkoja.

Etäopiskelu on tullut Henna Nordmanille tutuksi ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.

Vuokra pitää kuitata.

Sähkö- ja puhelinlasku kilahtaa sähköpostiin joka kuukausi.

Elintarvikkeisiin menee euroja.

Eläminen maksaa.

Opiskelijat eivät tavallisesti elä yltäkylläisyydessä, vaan toisinaan eurot voivat olla tiukassa. Jotkut kulut ovat sellaisia, että ne ovat samansuuruisia missä päin Suomea tahansa. Maitopurkki maksaa saman verran niin Helsingissä kuin Kankaanpäässäkin.

Asumiskulut ovat usein opiskelijan elämässä suurin kuluerä.

Se on myös kuluerä, joka vaihtelee Suomessa kaupungeittain.

Satakunnassa on tarjolla edullista asumista erilaisissa muodoissa. Asuntoja on tarjolla aina opiskelija-asunnoista vuokra-asuntoihin. Keskusta-asuminen lähellä omaa korkeakoulua on maakunnan opiskelijoille mahdollista.

- Se on mielestäni koko Satakunnalle aivan valtava plussa. Tarjolla on paljon edullisia ja hyväkuntoisia asuntoja hyvällä sijainnilla, joita opiskelijatkin voivat vuokrata. Meillä Raumalla moni asuu sellaisella paikalla, että kampus kirjaimellisesti näkyy kotoa ikkunasta. Onhan se elämänlaatuunkin vaikuttava takia, missä ja miten asuu, huomauttaa Lind.

Mahdollisuus mukavaan asumiseen ei kuitenkaan lohduta, jos vapaa-ajalla ei ole mitään tekemistä.

Porissa asukkaita on lähes 84 000 ja Raumalla noin 39 000. Molemmat kaupungit ovat niin isoja, että palveluita, harrastusmahdollisuuksia, tapahtumia ja muutakin tekemistä piisaa ympäri vuoden.

Työpaikkojakin on tarjolla, jos haluaa työskennellä omien opintojen ohessa.

- Paljon on ollut tekemistä, eikä aika käy tylsäksi. Itse tykkään käydä salilla ja lenkkeillä. Kavereiden kanssa olemme alkaneet pelata padelia ja käymme myös kivoissa ravintoloissa, kahviloissa ja illanistumispaikoissa, Nordman kertoo.

- Olen tykännyt Porista kaupunkina. Se on mielestäni sopivan kokoinen kaupunki ainakin minulle, joka on kotoisin pienestä kunnasta. Pori on riittävän iso, että siellä on kaikki tarvittava, mutta ei kuitenkaan liian iso betoniviidakko, jossa kaikki on kaukana toisistaan. En ole tainnut kertaakaan käyttää julkista liikennettä, sillä kaikkialle on päässyt pyörällä tai kävellen, lisää jalkapalloa harrastava Puustinen.

Opiskelijaelämään kuuluvat myös erilaiset tapahtumat. Entistä tärkeämpiä ne ovat silloin, kun opiskelija muuttaa kokonaan uudelle paikkakunnalle.

Niin oli myös Puustisen ja Nordmanin tapauksissa.

- Onhan se iso tekijä, kun miettii opiskelupaikkaa itselleen uudessa kaupungissa. On tosi tärkeää, että tapahtumia on riittävästi ja pääsee paremmin tutustumaan uusiin ihmisiin ja löytämään kavereita. Varsinkin, jos ei tunne ketään uudessa kaupungissa, Nordman sanoo.

Satakunnassa on noin 10 000 korkeakouluopiskelijaa, joten opiskelijaelämässä riittää eloa.

- Täällä on yhteisöllinen henki: on helppo päästä mukaan porukoihin, eikä kukaan jää yksin. Olen ymmärtänyt, että se on niin ihan kaikissa korkeakouluissa Satakunnassa, Rostedt kertoo.

Lähes joka viikko on joitain tapahtumia. Niitä järjestävät korkeakoulujen opiskelija-, aine- ja harrastejärjestöt säännöllisesti.

- Keskiviikkona on usein bileitä, mutta on paljon muitakin tapahtumia. Se on tärkeää, jos bilettäminen ei kiinnosta: on kokkausta, frisbeegolfia ja vaikka mitä.

- Opiskelijaelämä on ollut oikein aktiivista. Se on ollut oikein kiva juttu, ja ystäviä onkin löytynyt, Puustinen sanoo.

Satakunta on osoittautunut erinomaiseksi opiskelijamaakunnaksi.

Se on saattanut olla monelle yllätys.

Hyvin harvassa opiskelijakaupungissa opiskelijalla on varaa saunalliseen yksiöön, mutta Porissa ja Satakunnassa se on mahdollista.

Henna Nordman pelaa ystävineen padelia. Trendilaji padel on saanut vahvan jalansijan myös Satakunnassa, sillä maakunnassa on jo kymmeniä sisä- ja ulkokenttiä.

Yyteri, Rauman vanha kaupunki, Lukko ja Ässät, Pori Jazz -festivaalit…

Satakunta tunnetaan monesta eri asiasta, mutta Poria tai Raumaa harvemmin kutsutaan opiskelijakaupungeiksi.

- Ei ainakaan Jyväskylän tienoilla. Kun kerroin lähteväni Poriin opiskelemaan, niin moni kaveri ihmetteli ja kysyi, miksi sinne menet ja mitä siellä voi opiskella, Muuramesta kotoisin oleva Puustinen naurahtaa.

- Ei minulle oikein mitään sen suurempia tuntemuksia, positiivisia tai negatiivisia, ollut. En ihan hirveästi Porista mitään tiennyt, sanoo Forssasta lähtöisin oleva Nordman.

Se oli kenties yksi syy siihen, että sekä Nordman että Puustinen hakivat ensisijaisesti opiskelupaikkaa muualta. Satakunnan korkeakoulut olivat yhteishaussa kolmos- tai nelosvaihtoehtoja.

Toisin oli paikallisten kohdalla. He hakivat ensisijaisesti opiskelupaikkaa Satakunnasta.

- Olen aina tykännyt Raumasta ja tiesin, että se on myös hyvä paikka opiskelijakaupunkina. Ei ollut mitään syytä lähteä pois, sanoo Lind.

- Täällä oli tarjolla ala, jota halusin opiskella. Siihen päälle vielä mahdollisuudet hyvään opiskelijaelämään, niin olen viihtynyt erittäin hyvin, komppaa Rostedt.

Hyvä opiskelijaelämä Satakunnassa on muuttanut myös Nordmanin ja Puustisen ajatuksia. Satakunta on osoittautunut niin erinomaiseksi paikaksi opiskeluun, ettei kummallakaan ole hinkua muualle.

- Aion jatkaa opiskelujani täällä. Pori on mielestäni tosi hyvä vaihtoehto isompien opiskelijakaupunkien rinnalle, Nordman tiivistää.

- Suosittelen muitakin hakemaan tänne. Ei täällä jää mistään paitsi, minkä lisäksi moni asia voi olla paremmin kuin muualla, Puustinen sanoo.

Viivi Puustisen mielestä moni asia on Satakunnassa paremmin kuin isommilla opiskelijapaikkakunnilla.